VandenEnde Foundation

 

VandenEnde Foundation

 

VandenEnde Foundation

Het plan voor het DeLaMar theater aan de Amsterdamse Marnixstraat is een initiatief van de VandenEnde Foundation, het cultuurfonds van het echtpaar Van den Ende. Wat zijn de achtergronden en de missie van dit fonds?

In 2001 richtten Joop en Janine van den Ende de VandenEnde Foundation op. Het is een van de grotere particuliere cultuurfondsen van Nederland en geeft financiële ondersteuning aan kunstenaars, gezelschappen en culturele activiteiten in Nederland. Het fonds geeft kansen aan jong talent, het bevordert cultuureducatie en versterkt cultureel ondernemerschap. De VandenEnde Foundation richt zich in eerste instantie op theater en muziek, maar financiert ook initiatieven op ander gebied. Soms worden eenmalige bijdragen verleend aan kortlopende projecten die een steuntje in de rug nodig hebben, soms gaat het om een project van langere duur, zoals financiële ondersteuning van het FOAM, het Amsterdamse museum voor fotografie, het Stedelijk Museum Amsterdam.

De Foundation is op verschillende wijzen actief. Aan jonge talenten worden werk- en studiebeurzen verleend voor een studie in het buitenland of een workshop bij een gerenommeerde professional. Jaarlijks ontvangen ’tal van jonge musici, acteurs, theater- en filmmakers de kans zich verder te ontwikkelen.Voorts stimuleert de Foundation het cultureel ondernemerschap. Dit gebeurt door culturele instellingen en gezelschappen financieel te helpen bij specifieke onderdelen van de bedrijfsvoering. Dat kan de professionalisering van de organisatie betreffen, maar ook het versterken van de marketing, het verrichten van publieksonderzoek of merkontwikkeling. Kortom, alles wat samenhangt met het cultureel ondernemerschap.

Viktor & RolfOnder de noemer Cultureel ondernemerschap werden o.a. het Holland Festival, ontwerpersduo Viktor & Rolf, het Holland Dance festival in Den Haag, het Aslan Muziekcentrum in Amsterdam en het jeugd en jongerenfestival Tweetakt in Utrecht ondersteund. De Foundation is ook medefinancier van de leerstoel Cultureel Ondernemerschap aan de Amsterdam Graduate Business School van de Universiteit van Amsterdam en de leerstoel Economie van de podiumkunsten aan de faculteit der Historische- en kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit van Rotterdam.Ook de cultuureducatie wil de VandenEnde Foundation stimuleren. Het fonds vindt het van groot belang dat kinderen op jonge leeftijd kunnen kennis maken met verschillende kunstuitingen. Een goed voorbeeld hiervan is het zeer succesvolle educatieprogramma van het Amsterdamse Concertgebouw, waar jaarlijks ruim twintigduizend kinderen en jongeren ingewijd worden in de meest uiteenlopende muziekvormen, van barok tot hiphop. Tot slot zijn er de bijzondere projecten. Een voorbeeld daarvan is de documentaireserie Allemaal Theater die vorig jaar door de AVRO werd uitgezonden. In twaalf afleveringen sprak Jeroen Krabbé met tientallen prominente theatermakers van vroeger en nu. Aan de hand van interviews en unieke archiefbeelden wordt een overzicht gegeven van zestig jaar Nederlandse theatergeschiedenis.

Een ander bijzonder project is de substantiële bijdrage waarmee de Foundation het Stedelijk Museum in Amsterdam steunt. Mede dankzij deze bijdrage kon in korte tijd het benodigde bedrag aan giften van particulieren en het bedrijfsleven bijeengebracht worden. De renovatie en nieuwbouw van dit toonaangevende museum voor moderne kunst is hiermee gerealiseerd. Het Stedelijk Museum is weer geopend voor het publiek.

Klik hier voor de Anbi-informatie van het DeLaMar Theater en DeLaMar producties
 
 
 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kwartaalbrochure

Vul hier je gegevens in en ontvang ieder kwartaal onze brochure.

Vergaderen in Amsterdam

Op zoek naar een bijzondere vergaderlocatie?

Nieuws

--%>