pauze
play
next

Antoine Uitdehaag

 

 

Toneelregisseur en schrijver Antoine Uitdehaag studeerde na het gymnasium Nederlands en Theaterwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.

Vanaf 1978 regisseerde Uitdehaag bij een groot aantal Nederlandse gezelschappen waaronder F Act, Werk in Uitvoering, Centrum en Globe.

Van 1984 tot 1991 vormde hij samen met Jos Thie de artistieke leiding van het Ro Theater te Rotterdam. De eerste jaren opereerden zij in Hal 4 (met groots gemonteerde voorstellingen zoals God van Woody Allen en Merlijn van Tankred Dorst). In 1988 betrokken zij de nieuwe Rotterdamse Schouwburg, waar Uitdehaag o.a. Zomergasten van Gorki regisseerde en een revival van het theaterfeuilleton The Family van Lodewijk de Boer.

Sinds 1991 is Antoine Uitdehaag als freelance regisseur aan het werk. In Nederland (bij o.a. De Appel en het Nationale Toneel), in België (de KVS in Brussel), maar vooral in het Duitstalige toneelgebied.
Daar regisseerde hij ruim vijftig  voorstellingen in o.a. Stuttgart, Essen, Bonn, Mainz, Leipzig, Berlijn en Wenen. In München werkte Uitdehaag veelvuldig zowel bij de Münchner Kammerspiele als bij het Bayerisches Staatsschauspiel.
Op verschillende plaatsen was hij ook als operaregisseur actief (Don Pasquale, Pelléas et Mélisande. Die Fledermaus.)

Uitdehaag regisseert vaak het allernieuwste toneelrepertoire maar ook de moderne klassieken van de twintigste eeuw.
 
In 2011 regisseerde Uitdehaag bij De Utrechtse Spelen de Nederlandse première van het bijna vijf uur durende Augustus: Oklahoma van Tracy Letts.

Antoine Uitdehaag vertaalde ook toneelstukken en schreef teksten voor toneel en voor songs. Bij Uitgeverij Van Oorschot verschenen drie gedichtenbundels van zijn hand.
Samen met Anna Enquist en Anne Vegter kreeg hij de Taalunie Toneelschrijfprijs 2005 voor het stuk Struisvogels op de Coolsingel.

Bij DeLaMar Producties regisseerde Uitdehaag de afgelopen twee zomers de komedies Het geheugen van water (2012) en Een ideale vrouw (2013) met Tjitske Reidinga in de hoofdrol. Najaar 2013 was de eerste DeLaMar najaarsproductie De tijd voorbij onder zijn regie te zien in het DeLaMar Theater.

Deze zomer regisseert Antoine Uitdehaag Bedscènes van Alan Ayckbourn, de derde zomerkomedie van DeLaMar Producties.
 
 
 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kwartaalbrochure

Vul hier je gegevens in en ontvang ieder kwartaal onze brochure.

Vergaderen in Amsterdam

Op zoek naar een bijzondere vergaderlocatie?

Nieuws

--%>