header_amsterdam

Het Amsterdam van Wim Sonneveld

In de winterbrochure van het DeLaMar Theater publiceerden we een artikel over het Amsterdam van Wim Sonneveld; van zijn eerste woning aan de Prinsengracht tot zijn laatste jaren in de hoofdstad. LEES MEER

1Prinsengracht

1. PRINSENGRACHT 626

Wim Sonneveld wordt geboren op 28 juni 1917 in Utrecht. In 1934 ontmoet hij de acht jaar oudere Huub Janssen. Om hem verhuist Wim twee jaar later naar Amsterdam. Zijn eerste woonadres is een kamer aan de Prinsengracht.

2Schouwburg

2. HOLLANDSCHE SCHOUWBURG

Wim doet auditie bij zijn grote voorbeeld Louis Davids. Hij wordt aangenomen en mag in februari 1936 optreden als zanger in een show van Davids in de Hollandse Schouwburg. Sonneveld ziet dit als zijn professionele debuut.

3Oudezijds

3. OUDEZIJDSVOORBURGWAL 57

Van tijd tot tijd verhuist Wim. Een korte periode woont hij aan de Westermarkt, tegenover de Westertoren. In de periode van 1939 tot 1943 huurt hij een kamer aan de Oudezijdsvoorburgwal, met uitzicht op het Oudekerksplein.

4Keizersgracht

4. KEIZERSGRACHT 744

Samen met zijn partner Huub betrekt Wim in 1943 de begane grond en eerste etage van Keizersgracht 744. Vaak neemt Wim zijn collega’s Albert Mol en Conny Stuart mee om nog wat te eten en drinken na de voorstelling.

5Leidsepleintheater

5. LEIDSCHEPLEINTHEATER

Vanaf 1943 is Wim leider van zijn eigen ensemble. Vaste speelplek is het Leidschepleintheater. Daar ontmoet Wim in 1947 de acht jaar jongere student Friso Wiegersma. Nadat Friso voor de achtste keer dezelfde voorstelling ziet, vraagt Wim hem mee naar huis. Vanaf dat moment leeft Wim niet met één, maar met twee partners samen.

6. NIEUWE DE LA MAR THEATER

Begin jaren vijftig verkeert Theater de la Mar, gerund door actrice en cabaretière Fien de la Mar, in financiële moeilijkheden. Een tweetal cultureel ondernemers wil het theater redden en vraagt Wim Sonneveld om met hen mee te doen. Wim wordt creatief directeur en speelt er zelf vele voorstellingen.

6Reguliers

7. REGULIERSGRACHT 40

In 1955 verhuist het drietal Huub, Friso en Wim naar Reguliersgracht 40. Wim Sonneveld maakt dat jaar een komische film over het Amsterdamse typetje Willem Parel en vertrekt daarna voor filmopnames naar Amerika. In 1957 gaat in bioscoop Tuschinski de film Silk Stockings in première.

7Carre

8. THEATER CARRÉ

In Amerika ziet Wim de musical My fair lady en hij weet een producent te interesseren die voorstelling naar Nederland te halen. De hoofdrol van Mr. Higgings is voor Sonneveld zelf. De voorstelling staat tien maanden lang in Theater Carré aan de Amstel.

Lijnbaansgracht

9. LIJNBAANSGRACHT 295

Huub Janssen vestigt zich begin jaren zestig in Frankrijk. Wim en Friso verhuizen voor enkele jaren naar de Lijnbaansgracht, waarna ook zij in Frankrijk gaan wonen. Alleen voor optredens keert Sonneveld geregeld terug naar Amsterdam. Op 8 maart 1974 overlijdt Wim in het VU Ziekenhuis aan zijn tweede hartaanval.

STADSWANDELING MET GIDS

Ontdek het Amsterdam van Wim Sonneveld. Kleinkunstkenner Daan Bartels neemt u mee langs grachtenpanden, standbeelden en theaters. Geniet van een reis door de tijd met mooie verhalen en ontroerende liedteksten. De Wim Sonneveld-wandeling is 7 kilometer lang en het lopen van de route duurt ongeveer 2,5 uur. Beginpunt is het Centraal Station, eindpunt het Leidseplein. Het hebben van een goede (wandel)conditie voor een pittige stadswandeling is een must! De prijs van de wandeling is €15,00 per persoon, inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden voor een wandeling kan via website Het Lied: www.hetlied.nl.

Sonneveld in DeLaMar is in februari, maart en april exclusief te zien in het DeLaMar Theater.

Tekst en beeld: Daan Bartels

0 Reacties

0 Reacties :

Stuur bericht

Volg Delamar Theater op: