1600x1200px-detweeling-blog-interview (1)

Match made in heaven

De muziekliefde tussen Ilse DeLange en JB Meijers is bijna een romantisch verhaal. Zij is al jarenlang een van ’s lands grootste popsterren, hij is als producer en multi-instrumentalist een begrip in de Nederlandse muziekscene. LEES MEER

DOOR GIJS GROENTEMAN

Tot 2013 hadden ze nog nooit samengewerkt, inmiddels zijn ze bijna een twee-eenheid: de drijvende krachten achter The Common Linnets. Dat extreem succesvolle avontuur is het grootste succes uit hun carrières tot nu toe, maar was niet het begin van hun samenwerking.

JB Meijers en Ilse DeLange werden gevraagd om de muziek voor de nieuwe musical De Tweeling te schrijven.

JB: Ilse en ik kenden elkaar wel uit de wandelgangen van de Nederlandse muziekwereld, maar hadden nog nooit één fatsoenlijk gesprek gevoerd samen.

Ilse: De mensen van Stage Entertainment hadden de wens om bij deze musical eens anders om te gaan met de muziek dan gebruikelijk is. Meer popinvloed, dát is wat ze wilden. De liedteksten moesten ook niet de functie hebben zoals ze die in een klassieke musical hebben; de songs staan eigenlijk wat los van het verhaal.

JB
: Ik was al betrokken bij De Tweeling, en toen viel Ilses naam: gewoon om eens te kijken of we samen konden schrijven.

Ilse: Dat is iets heel persoonlijks, of je samen met iemand muziek kunt maken. We zijn maar eens bij elkaar gaan zitten om te kijken of er een schrijfklik was. Het script bij de hand: bij welke scène voelen wij nou een liedje? Het was ongelofelijk, we hebben op die ene dag meteen vier liedjes geschreven. Huh, dacht ik, wat is dáár nou gebeurd? Misschien is het wel een toevalstreffer, dacht ik nog, beginnersgeluk.

JB: Maar de volgende dag ging het wéér zo goed. Toen werd het wel duidelijk dat dit een match made in heaven was.

Ilse
: Het balletje is best wel gek gaan rollen. Ik werd gevraagd als jurylid in The Voice of Holland en ik heb JB in mijn team gevraagd. Ook daar klikte het weer enorm. We hebben besloten dat we maar samen de studio in moesten. De rest is geschiedenis.

JB
: We hadden hele grote dromen en ideeën. 'Hier komt ons eerste gouden plaatje te hangen!', hahaha. Inmiddels staat er een grote stapel gouden platen die tegen de muur gestapeld. Het is zó raar gegaan.

Een liefde tussen liedjesschrijvers, is die net zo magisch als de echte liefde?
JB
: Het is onverklaarbaar. Omdat het over emotie gaat. Als je contact wilt maken met een hele grote groep mensen, je publiek, zal je moeten ménen wat je doet. En dan is die chemie hard nodig.

Ilse
: De mensen met wie ik samen liedjes kan schrijven, dat zijn mijn beste vrienden.

JB
: Het gaat hand in hand. We bleken ook allebei even ambitieus, alles gaat bij ons aan de kant voor de muziek.

De Tweeling is een beroemd boek van Tessa de Loo, de verfilming was razend succesvol en werd genomineerd voor een Oscar.

Waarom moest er ook nog een musical van worden gemaakt?
JB: Het mooie van dit verhaal is dat het over vergeving en over begrip gaat. Het is zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, dat is een mooi moment om bij dit soort dingen stil te staan.

Ilse
: Aan allebei de kanten van het verhaal, bij beide zusjes, zit zó veel emotie, en die komt er prachtig uit. We willen niet belerend zijn, er moet begrip zijn. Bepaalde onderwerpen zijn heel moeilijk aan te raken, omdat ze zo gevoelig zijn. Ik hoop dat je, als je in je theaterstoel zit, compassie voelt op een manier waarop je van tevoren niet dacht dat die mogelijk is. Je gaat tijdens de musical behoorlijk heen en weer in je emoties.

Hebben jullie niet gewoon zin om zelf mee te doen?
Ilse: Er zijn een paar workshops geweest…

JB
: Ilse begon gewoon mee te dansen!

Ilse
: … dan vind ik het dus heerlijk om gewoon mee te doen.

JB
: Ik schaamde me kapot. Het kon echt niet, hahahaha!

Ilse
: Het is meer voor achter de schermen, dat is wel waar.

Jullie lijken me van nature geen die-hardmusicalliefhebbers, van die types die naar Miss Saigon en Cats in Londen gaan.
JB
: Dat klopt!

Ilse
: Ooit heb ik auditie gedaan voor Les Misérables, die eerste uitvoering met Paul de Leeuw en Simone Kleinsma. Ik werd uitgekozen, moest een jongetje spelen. Alleen werd ik tijdens die repetitieperiode, die duurde een jaar, echt een meisje. Dus ik heb uiteindelijk nooit meegespeeld. Daar is mijn liefde voor musical wel zo’n beetje opgehouden.

JB
: Omdat we niet uit de musicalhoek komen, kunnen we ons van alles veroorloven. De muziek die we voor De Tweeling maken gaat qua stijl alle kanten op. Klassieke musicalinvloeden, maar ook echte popliedjes.

Ilse
: Daarom zijn we ook gevraagd, het moest anders worden dan alles wat er al is. De teksten zijn ook anders, de liedjes gaan over de grotere gevoelens die bij een scène horen, het verhaal wordt niet doorverteld in de liedjes, er zitten ook vrijwel geen dialogen in. Vince Mendoza, van wie we allebei grote fan zijn, heeft een groot aantal van de stukken georkestreerd, daar zijn we heel blij mee. De dynamiek van de liedjes is enorm: soms een klein, breekbaar liedje met één gitaar, soms een stuk met grootse, orkestrale muziek. Het is geweldig dat we die vrijheid gekregen hebben.

Hoe is het voor jullie om in het Nederlands te schrijven?
Ilse: We hebben hulp gekregen van Daniel Lohues, een goede vriend van ons allebei. Ik heb hem letterlijk gevraagd: 'Dit is nieuw voor mij, wil je over mijn schouder meekijken?' Het is nieuw voor mij om in de Nederlandse taal te schrijven, en ik vind het belangrijk dat het écht goed is.

Het werken aan deze musical heeft al met al een enorme impact op jullie leven gehad, toch?
Ilse: Dat kun je wel stellen, ja. Het is een heel mooie, fijne ervaring geweest.

JB
: En nu wil ik Ilse nooit meer kwijt.

De Tweeling is van 2 oktober t/m 30 december te zien in het DeLaMar Theater.

Meer -info

0 Reacties

0 Reacties :

Stuur bericht

Volg Delamar Theater op: