Slider-01

Regisseur Jakob Ahlbom over Lebensraum

Lebensraum is een ode aan Buster Keaton, de komiek uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Hij was een meester van de slapstick en van de stomme film. In zijn tijd was hij net zo bekend als Charlie Chaplin, maar hij is helaas een beetje vergeten.

Kun je iets over de voorstelling vertellen?

Lebensraum is een ode aan Buster Keaton, de komiek uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Hij was een meester van de slapstick en van de stomme film. In zijn tijd was hij net zo bekend als Charlie Chaplin, maar hij is helaas een beetje vergeten. De openingsscène van Keatons film ‘The Scarecrow’ bracht me op het idee voor Lebensraum. We hebben die scene nagespeeld en er toen een eigen verhaal bij gemaakt in dezelfde slapstickstijl.

Hoe is dat verhaal?

Het gaat over twee vrienden die samen in een multifunctioneel huis wonen, maar zich alleen voelen, zo zonder vrouw. Ze besluiten een pop te maken. Een beetje Pinokkio-achtig; de pop komt tot leven, maar blijkt een eigen wil te hebben. Daardoor drijft ze de mannen niet alleen tot waanzin, ze drijft ze ook uit elkaar. Er is, net zoals dat vroeger bij de stomme film gebruikelijk was, live muziek. Maar dan moderne muziek van de band Alamo Race Track, en de muzikanten spelen ook echt mee in  de voorstelling.

Waarom koos je voor Buster Keaton?

Buster Keaton is vindingrijk, grappig, en verrassend genoeg ook ontroerend.

Ontroerend?

Je ziet mensen die heel graag iets willen, maar de wereld werkt niet mee, dat is zielig en grappig tegelijk, zeker als het steeds erger en absurder wordt.  Bovendien is er ruimte voor een diepere betekenis, voor eigen associaties. Hoe zit dat eigenlijk met die pop, wat wil ze? En die vrienden, waarom lijken ze zo op elkaar, zijn het broers? Zijn het twee versies van dezelfde man? Het kan allemaal.

Hoe is het om voor het eerst in het DeLaMar te staan?

In het DeLaMar komt misschien een ander soort publiek dan ik gewend ben, maar juist dat is leuk en spannend. Iedereen is van harte welkom bij Lebensraum en iedereen heeft hopelijk een mooie avond: Humor en liefde en artistieke kwaliteit, dat past in elk theater.

Lebensraum won de VSCD Mimeprijs 2012 en danseres/actrice Silke Hundertmark werd genomineerd voor een Columbina, een prijs voor de beste vrouwelijke bijrol. Het was voor het eerst in de geschiedenis van die prijzen dat een rol zonder tekst werd gekozen.

Van wo 23 t/m za 27 augustus is Lebensraum nog eenmaal exclusief te zien in DeLaMar. Daarna zal Ahlbom’s nieuwste voorstelling Horror van wo 28 sep t/m 1 okt hier te zien zijn.

0 Reacties

0 Reacties :

Stuur bericht

Volg Delamar Theater op: