Historie

Geschiedenis

Het DeLaMar Theater heeft een theatergeschiedenis die tot de verbeelding spreekt. Grote namen als Wim Kan, Wim Sonneveld en Freek de Jonge traden op in het vroegere Nieuwe de la Mar Theater aan het Leidseplein. Sinds november 2010 is het theater na een ingrijpende renovatie opnieuw geopend en kan het publiek weer genieten van mooie musicals en toneel- en cabaretvoorstellingen. Lees hieronder over de rijke geschiedenis van het DeLaMar Theater.

2013-nu

16 maart 2014
Op verzoek van DeLaMar Producties bewerkte Arthur Japin zijn bestseller Vaslav tot een toneelstuk. Op 16 maart 2014 vindt de wereldpremière plaats waarmee Jeroen Krabbé na bijna tien jaar zijn comeback op het toneel maakt.

22 juni 2014
In de zomer van 2014 wordt alweer de derde succesvolle zomerkomedie met in de hoofdrol Tjitske Reidinga gepresenteerd. Bedscènes, naar Bedroom Farce van Alan Ayckbourn, is een heerlijke komedie over 4 echtparen met naast Tjitske Reidinga o.a. Loes Luca en Lies Visschedijk.

11 juni 2015
In de zomer van 2015 speelt de vierde zomerkomedie in het DeLaMar: Terug naar toen. Kees Prins bewerkte dit stuk van de fameuze Engelse toneelacteur Michael Frayn tot een uitbundige komedie over een groep oud-studenten die tijdens een reünie weer veranderen in de kwajongens van toen. Met Tjitske Reidinga, Peter Blok, Dick van den Toorn, René van ’t Hof, Frederik Brom, Martijn Nieuwerf, Hans Leendertse, Guy Clemens en Wil van der Meer.

3 november 2015
DeLaMar Producties brengt vanaf 3 november 2015 het toneelstuk Sophie. Een nieuw toneelstuk van Roos Ouwehand over het bijzondere leven van een gewone vrouw. De première van Sophie vindt plaats op zondag 15 november 2015.

28 november 2015
Het DeLaMar Theater bestaat 5 jaar! Het eerste jubileum wordt gevierd met een feestelijke bijeenkomst in de Mary Dresselhuys zaal, tevens ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan van de VandenEnde Foundation. Het publiek wordt getrakteerd op 5000 kaarten voor €5,- per stuk. Duizenden mensen staan al vanaf ’s ochtends vroeg in de rij om van de jubileumactie gebruik te maken. 

2010-2012

2010
Het DeLaMar Theater wordt 28 november geopend door Hare Majesteit de Koningin. De voorstelling La Cage aux Folles beleeft zijn première tijdens de feestelijke opening.

8 maart 2011
Het DeLaMar is ook een gewilde locatie voor premières van grote bioscoopfilms. Een half jaar na de opening vindt de eerste filmpremière plaats van Gooische Vrouwen met in de hoofdrollen Tjitske Reidinga, Lies Visschedijk, Linda de Mol en Susan Visser.

februari 2012
Het DeLaMar Theater beschikt sinds februari 2012 over het Green Key certificaat, op het hoogste niveau 'Goud'. De Green Key (voorheen Milieubarometer) is hét internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf.

zomer 2012
In november 2011 maakt DeLaMar Theater bekend dat het zelf toneelstukken gaat produceren. Hiermee wil het theater nog meer een eigen gezicht en een landelijke uitstraling krijgen. De eerste DeLaMar toneelproductie: de zomerkomedie Het geheugen van water met Tjitske Reidinga in de hoofdrol en onder regie van Antoine Uitdehaag gaat op 17 juni 2012 in première.

november 2012
Onder andere door de vele bezoekers van de musical Hij Gelooft in Mij neemt de vraag naar dineermogelijkheden enorm toe. Om die reden opent DeLaMar Theater eind 2012 een tweede restaurant: Dinerfoyer DeLaMar, dat ook bij uitstek geschikt is voor grotere groepen.

11 november 2012
Op 11 november 2012 vindt de galapremière van de Joop van de Ende Theaterproductie Hij Gelooft in Mij, over het leven van André Hazes, plaats. Niet eerder wordt een Nederlandse musical met zoveel sterren door de pers bekroond.

2000-2009

2002
Het Nieuwe de la Mar Theater is toe aan een grondige renovatie en het ontbreekt de gemeente aan de daarvoor benodigde middelen. De gemeente Amsterdam benadert de VandenEnde Foundation om een voorstel uit te werken voor de Calypso en Cinerama bioscopen en het Nieuwe de la Mar Theater. De VandenEnde Foundation vraagt architecten Arno Meijs en en Jo Coenen om een voorstudie te maken en de schetsontwerpen verder uit te werken.

2003
Vertegenwoordigers van de gemeente, de Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar en de VandenEnde Foundation komen tot een overeenkomst waarin de voorwaarden en uitgangspunten van het plan worden vastgelegd.

2005
Het laatste jaar van het Nieuwe de la Mar Theater. Op 31 december 2005 sluit Freek de Jonge het theater met zijn show Freek doet de deur dicht.

2006
Op 12 januari wordt het ontwerp van het DeLaMar Theater gepresenteerd, inclusief het inpassen in het stadsbeeld, de aansluiting op de naastliggende panden en het voldoen aan alle technische eisen. In het ontwerp valt de combinatie van oude en nieuwe elementen op. Door het glas is het gebouw transparanter en meer open dan het oude gebouw.
De programmering zal zich vooral richten op kwalitatief hoogwaardig theater in de programmeringstraditie van het voormalige Nieuwe de la Mar. Het is de bedoeling dat artiesten de mogelijkheid krijgen er langere tijd achtereen op te treden, zoals ook in theatersteden als Londen en New York het geval is.

2007
In mei wordt begonnen met de bouwkundige sloop van Nieuwe de la Mar Theater en het bioscoopcomplex. De vervuilde grond wordt afgevoerd en gesaneerd.

2008
Begin 2008 starten de bouwwerkzaamheden van het DeLaMar Theater aan de Marnixstraat en op dinsdag 9 september 2008 wordt de eerste paal gerealiseerd, door o.a. burgemeester Job Cohen, Joop en Janine van den Ende en wethouder Carolien Gehrels.

2009
Op 23 september wordt de eerste steen van de nieuwe gevel van het DeLaMar Theater gelegd. De gevel is een replica van het oorspronkelijke gebouw uit 1887. Ruim 122 jaar later wordt de gevel nu opnieuw opgebouwd als onderdeel van het nieuw te openen theater.

1947-2000

1947
Architect en aannemer Piet Grossouw herbouwt het deels afgebrande pand aan de Marnixstraat 404 tot een theater en doopt het tot De la Mar Theater, naar acteur Nap de la Mar, de vader van zijn vrouw Fien de la Mar. Op 31 juli 1947 wordt het eerste toneelstuk, Maya van Simon de Gantillon, opgevoerd door het gezelschap Comedia. Fien de la Mar treedt enkele jaren op in bekende cabarets als Cabaret Cor Ruys en Cabaret Willy van Hemert.

1952
Wim Sonneveld neemt de leiding van het theater over, samen met Piet Meerburg en Paul Kijzer. De drie herdopen het theater tot Nieuwe de la Mar Theater. Op 23 december 1952 heropent het theater met Wim Sonnevelds musical Het meisje met de grote voeten. De stoelen zitten comfortabel, het zicht op het podium is verbeterd en het theater ziet er gezelliger uit. Door de oudejaarsconferences van Wim Kan krijgt het Nieuwe de la Mar Theater later ook landelijke bekendheid.

1973
Joop van den Ende produceert zijn eerste voorstelling in het Nieuwe de la Mar Theater. Acteur Jeroen Krabbé zorgt ervoor dat Joop van den Ende begin jaren zeventig in contact komt met Mary Dresselhuys. De productie Slippers (Relatively Speaking) van Alan Ayckbourn is het begin van een jarenlange samenwerking.

1983
Het Nieuwe de la Mar is het laatste Nederlandse theater dat op particuliere basis wordt geëxploiteerd, maar het gaat helaas niet goed. Met het overlijden van Wim Kan komt er een einde aan de glorieuze jaren.

1987
Het Nieuwe de la Mar Theater en Bellevue gaan samenwerken. Door de fusie ontstaat de theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar.

1997
Het Nieuwe de la Mar Theater viert zijn vijftigjarig jubileum, met o.a. optredens en masterclasses van Freek de Jonge, Willem Nijholt, Kees van Kooten en Paul de Leeuw.

Voor 1947

Het gebouw aan de Marnixstraat 404 kent een rijke geschiedenis en heeft onder andere dienst gedaan als school en als pakhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het pand gebruikt als aanmeldingsbureau voor de beruchte Arbeitseinsatz. Op 5 januari 1945 wordt het gebouw door leden van het verzet in brand gestoken.