De acteurs aan het woord

Sprookjesachtige opvolger van succesvolle familiemusical

Een nieuwe musical over Dolfje Weerwolfje! En deze keer staat hij niet alleen op het podium, maar samen met een andere heldin uit de boeken van Paul van Loon: Foeksia de miniheks. Rick Engelkes Producties (REP) brengt een opvolger van de succesvolle familievoorstelling uit 2016 in de theaters. Spannend, grappig en sprookjesachtig, met een mooie boodschap voor jong en oud. We spraken de makers en de acteurs van Dolfje Weerwolfje & Foeksia de miniheks.

Mees, Tygo, Luca en Giando spelen afwisselend Dolfje in de voorstelling, Larissa, Tzippy, Lola en Caitlynn nemen afwisselend de rol van Foeksia op zich.

Waar gaat het verhaal over?
Mees: ,,Volgens een oude legende kunnen weerwolven en heksen niet samenleven, maar dan ontmoeten Dolfje en Foeksia elkaar. Ze willen er samen voor zorgen dat er geen ruzie meer is tussen de heksen en de weerwolven, maar dat is natuurlijk niet makkelijk. Het is een heel spannend verhaal!”
Tzippy: ,,Het is niet alleen een spannend verhaal, maar er is ook een diepere boodschap, namelijk dat het goed is om je vooroordelen opzij te zetten en met een open blik naar andere mensen te kijken.”

Welke rol speel je?
Larissa: ,,Foeksia, een nieuwsgierig miniheksje dat graag op avontuur gaat en heel vrolijk en enthousiast is. Ik vind eigenlijk alles aan haar leuk: ze is grappig, nieuwsgierig en toch een beetje ondeugend.”
Giando: ,,Dolfje, een stoer weerwolfje dat spannende avonturen beleeft. Hij is slim, avontuurlijk en een heel interessant persoon. Zelf las ik al zijn boeken, meestal had ik ze dan in een week uit.”

Wat is er leuk aan spelen in deze voorstelling?
Luca: ,,Het is zo gaaf om mensen blij te maken of te ontroeren met je spel of zang en ze mee te nemen in het verhaal. De liedjes zijn ook geweldig. Als je ze eenmaal hebt gehoord, zitten ze in je hoofd en het leuke is dat de hele zaal mag meezingen.”
Tzippy: ,,Ik vind de interactie met het publiek in de zaal tijdens de voorstelling heel leuk. Ook krijg ik de ruimte om een stukje van mijzelf in het personage Foeksia te laten zien. De enthousiaste fans bij de meet & greet na de voorstelling maken het nog bijzonderder.”
Larissa: ,,Het leukste vind ik dat het lijkt alsof het een echt avontuur is, omdat er rook wordt gebruikt en omdat het decor supervet is gemaakt. Ook vind ik het bijzonder dat ik het publiek erbij mag betrekken.”

Jullie spelen in duo’s. Hebben jullie veel contact met elkaar?
Luca: ,,Sinds ik weet dat ik met Caitlynn mag spelen, heb ik heel veel contact met haar. Ze is een keer op bezoek gekomen in Maastricht. Ik heb ook contact met de andere Foeksia’s en Dolfjes. We zijn vrienden voor het leven!”
Caitlynn: ,,Ik heb het meeste contact met Luca en van de zomer ben ik met Lola en Tzippy op stap geweest: samen naar de bioscoop en lekker gegeten. Verder appen en bellen we regelmatig met elkaar.”
Lola: ,,We hebben met alle kinderen samen een gezellige appgroep. Larissa kende ik al van Annie. Met Tzippy en Caitlynn spreek ik weleens af. Met de jongens heb ik vooral online contact, zo gamen we soms samen.”
Tygo: ,,Ik heb met iedereen leuk contact. We hebben een gezellige WhatsApp-groep waarin we van alles met elkaar delen.”
Giando: ,,Niet alleen met mijn tegenspeelster, ook met de anderen kinderen. Het is gewoon een te gekke groep!”

Naast de Dolfjes en Foeksia’s spraken we de volwassen acteurs. Finn Poncin speelt Opa Weerwolf, Bente van den Brand is Juf Minuul, Danny Westerweel kruipt in de huid van Kwark de tovenaar en Pascalle Langhorst is Strega. Producent Rick Engelkes, regisseur Jasper Verheugd en decor- en kostuumontwerper Joris van Veldhoven vroegen we ook naar de voorstelling.

Welke rol speel je?
Bente van den Brand: ,,Ik speel de rol van Juf Minuul, een moerasheks! Ze is erg rechtdoorzee, denkt zwart-wit en speelt graag de baas. Ik vind het enig om haar te mogen spelen, vooral omdat ze wordt betoverd door een toverdrank. Daardoor wordt ze verliefd op haar aartsvijand: Opa Weerwolf! Ze verandert dan van lompe, boze moerasheks in een  vrolijk, lief vrouwtje die helemaal hoteldebotel is. Een erg leuke uitdaging om haar karakter op twee verschillende manieren neer te zetten!”
Danny Westerweel: ,,Ik speel Kwark de tovenaar, de vader van Foeksia de miniheks. Een ietwat verstrooide, oude tovenaar met een enorme baard. Ik mag de hele voorstelling toveren en me voortbewegen in een enorm kostuum.” 
Pascalle Langhorst: ,,Ik speel Strega, het hulpje van Juf Minuul. Het is een beetje een onhandige jonge heks die per ongeluk nog weleens wat fout doet.”
Finn Poncin: ,,Ik ben Opa Weerwolf en de uil. Opa coacht Dolfje nog steeds, al is dat in deze voorstelling minder nodig dan in de eerste, toen Dolfje pas net had ontdekt dat hij een weerwolf is.”

Was na de vorige voorstelling al snel duidelijk dat er een nieuwe voorstelling moest komen?
Rick Engelkes: ,,Na Dolfje Weerwolfje de musical hebben we zoveel enthousiaste reacties gekregen van het publiek en de pers, dat ik heel graag een nieuwe wilde maken. We hebben de afgelopen jaren ook nog vaak de vraag gekregen of er een opvolger zou komen. Ik ben dus ontzettend trots dat er weer zo’n mooie voorstelling in het theater staat.”

Aan deze voorstelling werkt grotendeels hetzelfde team als aan de vorige Dolfje. Waarom?
Rick Engelkes: ,,De vorige Dolfje was een bijzondere voorstelling, zowel inhoudelijk als qua vormgeving. Dat gaf mij het vertrouwen om weer met hetzelfde team door te gaan. Ik ben dus ontzettend blij dat het is gelukt.”
Bente van den Brand: ,,Het is een fantastisch team! De regisseur, de componist en de decor- en kostuumontwerper hebben al veel samengewerkt en zijn dus een geoliede machine.”

Hoe vind je het om (weer) aan deze voorstelling mee te werken?
Danny Westerweel: ,,Bijzonder! Ik ben nu 24 jaar, maar las vroeger als kind veel boeken van Paul van Loon, waaronder Dolfje Weerwolfje. Ik kom uit Deventer en elke kinderboekenweek kwam Paul van Loon in de Deventer Schouwburg om te signeren. Ik ging altijd langs om een handtekening te vragen. En nu sta ik zelf in een voorstelling naar zijn boek!”
Bente van den Brand: ,,Het is weer een feest! Het is voor ons als acteurs ook echt een rollercoaster: haastig verkleden, razendsnelle decorwissels, mooie vierstemmige arrangementen om te zingen, hilarische scènes om te spelen en natuurlijk de interactie met het publiek.”

Wat maakt deze voorstelling anders dan de vorige?
Rick Engelkes: ,,Deze voorstelling heeft een heel nieuw verhaal waarin de wereld van Dolfje Weerwolfje en de wereld van Foeksia de miniheks samenkomen. Dat zijn twee hele verschillende werelden en het creatieve team heeft dit op een hele fantasierijke manier vormgegeven.”
Joris van Veldhoven: ,,We hebben helemaal opnieuw gekeken naar de aankleding en het decor. Voor mij was het leuk om aan de slag te gaan met Dolfje en Foeksia, twee tegenpolen in uiterlijk. Dolfje blijft een wolfje met wit haar, een rood truitje en een blauwe broek, maar we zijn weer een paar jaar verder en er is dus ook meer mogelijk. Hij verandert alleen bij volle maan, maar Foeksia leeft de hele tijd in een fantasiewereld. Zij heeft in de boeken heel gekleurde kleding aan en daar heb ik kenmerken van meegenomen, maar ik neem een tekening niet letterlijk. Ik zorg ervoor dat het herkenbaar blijft, maar wel een moderne touch krijgt. Het is echt een sprookje op het toneel.”

Hoe is het om met zoveel kinderen te spelen?
Finn Poncin: ,,Veel werk, haha! Ze spelen in duo’s en we oefenen met alle duo’s. Wij doen een scène dus acht keer. Zij minder vaak, maar ze moeten wel heel veel onthouden. Het is ontwapenend als je ze ziet spelen, helemaal als je je bedenkt dat een theaterrol voor de meesten een hele nieuwe ervaring is. Ik vind het ook mooi om te zien hoe de kinderen in het publiek kijken naar de kinderen op het podium.”
Jasper Verheugd: ,,Ik heb veel met kinderen gewerkt en deze zijn heel goed. Kinderen zijn open en leergierig, ze nemen in het spelen nog weinig bagage mee. Ik behandel ze zoals ik alle acteurs behandel en geef ze veel te doen op het podium, dus voor hen is dit ook een rijke ervaring.”

Wat is het leukst aan het maken van een voorstelling voor de hele familie?
Joris van Veldhoven: ,,Het is vaak de eerste kennismaking van kinderen met het theater, dat is toch bijzonder.”
Danny Westerweel: ,,Je mag je fantasie helemaal de vrije loop laten, het mag allemaal lekker groot en gek. Dat is heel fijn en het stimuleert ook om telkens weer nieuwe dingen te bedenken die nóg beter passen of leuker zijn om naar te kijken en te spelen.”
Bente van den Brand: ,,Jasper weet precies hoe hij een voorstelling moet maken die zowel voor de kinderen als voor de ouders leuk is om te zien. Hij weet altijd de fantasie van de kinderen te prikkelen en de ouders er ook bij te houden door de scherpe dialogen en goede grappen. Wij hebben tijdens de repetities altijd de grootste lol, dus naast het spelen voor publiek is ook het maakproces al een feest!”

Wat kan het publiek verwachten?
Jasper Verheugd: ,,Het is best een rijk verhaal, met wat meer komische verwikkelingen. Er zitten verhaallijnen en humor in die ouders meer aanspreekt, maar ook beeldende grappen voor kinderen.”
Finn Poncin: ,,Een spektakel is het! En het publiek moet meedoen. Deze vorm van theater wordt niet veel meer gemaakt.”
Pascalle Langhorst: ,,Je kunt een leuke, spannende, grappige voorstelling verwachten waarbij je op het puntje van je stoel zit, maar ook lekker hardop kunt lachen en een beetje mee kunt doen. Het is leuk voor jong en oud en je hoeft niet per se de boekjes te kennen, of het eerste deel te hebben gezien. Je gaat meteen mee in het nieuwe verhaal. Zeker komen kijken dus!”

Ook de kinderen vroegen we waarom mensen volgens hen naar de voorstelling moeten gaan.

Waarom moeten mensen komen kijken?
Mees: ,,Omdat het een onwijs leuke, spannende en grappige musical is. Ik weet zeker dat je met een hele grote glimlach weer naar huis gaat!”
Caitlynn: ,,Het is een superleuke voorstelling voor jong en oud. Er zit heel veel humor in en het is een beetje spannend.”
Lola: ,,Het is een vrolijke en spannende musical met prachtige liedjes en leuke grapjes.”
Tygo: ,,Omdat er dingen in zitten die je echt niet ziet aankomen.”
Giando: ,,De musical zit vol humor, romantiek, tovenarij en interactie. Echt een superleuke kindermusical, al zeg ik het zelf.”

Over Dolfje Weerwolfje & Foeksia de miniheks: Op een nacht rent Dolfje Weerwolfje per ongeluk het Weerwolvenbos uit, zo het Heksenbos in. Van Opa Weerwolf mag hij daar absoluut niet komen, want weerwolven en heksen gaan niet samen. Dan leert hij Foeksia kennen, een grappig en lief miniheksje, dat bij haar vader Kwark de tovenaar woont. Ze worden vriendjes. Als de moerasheks, Juf Minuul, erachter komt dat er een weerwolf in het Heksenbos is, wordt Dolfje gevangengenomen. Dan barst de strijd los tussen de heksen en de weerwolven. Foeksia weet niet wat ze moet doen. Zal Dolfje ooit nog vrijkomen?

 

Naar de voorstelling

Inschrijven nieuwsbrief

Dankzij onze nieuwsbrief ben jij twee keer per maand als eerste op de hoogte van nieuwe voorstellingen, exclusieve video’s en mooie kortingsacties. Schrijf je snel in!
Onze bezoekers beoordelen ons met een
/5
accepteer marketingcookies
om de video te kunnen bekijken.