‘De tranen rolden over mijn wangen van het lachen’

De splinternieuwe komedie Single camping

Het geworstel met moderne relaties: maak kennis met Single Camping. Een splinternieuwe komedie van Marije Gubbels met de allerbeste komedie-acteurs van Nederland: Tjitske Reidinga, Peter Blok, Rop Verheijen, Elise Schaap en Ilse Warringa.

Single zijn anno 2018, het is niet eenvoudig. Regisseur en schrijver Marije Gubbels maakt bij Bos Theaterproducties een nieuwe, tragikomische muziektheatervoorstelling over het moderne geworstel met relaties: Single Camping. Als we Gubbels spreken heeft ze net een eerste lezing van het stuk achter de rug, samen met de cast. Actrice Tjitske Reidinga speelt de rol van verlaten vrouw Francesca. Reidinga: “De tranen rolden over mijn wangen van het lachen toen ik de tekst las. Het werk van Marije is zo ontzettend goed, origineel en eigen, ze verdient echt een groot publiek.”

Mini-verhaaltjes

Gubbels schreef ook alle liedteksten voor de voorstelling: “Verrukkelijk om te doen! Liedjes zijn voor mij prettig afgebakende mini-verhaaltjes. In dit stuk moeten mijn personages op alle mogelijke manieren zingen over de voordelen van het single zijn.” Lachend: “Dat was overigens nog niet zo eenvoudig. Relaties zijn niet zaligmakend, maar alleen zijn is dat zeker ook niet.”

Uit het leven gegrepen

In Single Camping ontmoeten een aantal vrijgezelle vrouwen, waaronder Francesca (Tjitske Reidinga), en één single man elkaar op een camping voor alleenstaanden onder de bezielende leiding van de zichzelf tot Principiële Single uitgeroepen Christel (Ilse Warringa). Zij wordt daarbij ondersteund door haar - met zijn identiteit worstelende - ex-partner en animatie-clown Johannie (Rop Verheijen).

De singles komen er nadrukkelijk niet om een nieuwe partner te vinden, maar om te leren volstrekt gelukkig te zijn met zichzelf. Sterker nog: op deze camping is het credo: ‘Jij kan zonder Ander, want jij bent al Heel. Happy Single’. Christel heeft hiervoor een aantal nieuwe therapieën ontwikkeld waar alle deelnemers zich verplicht aan moeten onderwerpen.

Als ervaringsdeskundige – zelf gescheiden en single - wilde Gubbels al langer een voorstelling maken rondom het thema singles. Ze schrijft graag over dingen die ze zelf meemaakt of om zich heen ziet. Van kamperen weet Gubbels ook alles: “Niets leukers dan met een tentje in de auto stappen zonder vastomlijnd plan en je te laten verrassen.” Op één van die tochtjes zag ze een apart veld voor singles, en opeens had ze de ingang voor de voorstelling. “Er is een enorme markt ontstaan voor alles wat met singles te maken heeft. Op dat veldje waren alle singles bij elkaar gezet, als een soort melaatsen. Ik zag er ook weinig mannen, vooral vrouwen. Meteen sloeg mijn fantasie op hol. Over de enorme sociale controle en een subtiele oorlog tussen de vrouwen onderling, omdat ze allemaal hunkeren naar die ene aantrekkelijke man in de groep. Dat is natuurlijk heerlijk materiaal voor een komedie. Uitvergroot, maar toch herkenbaar.”

Satire

In de rol van de fanatieke en principiële kampleider Christel zag Gubbels meteen actrice Ilse Warringa voor zich. “Ilse kan zulke vrouwen heel goed spelen, met humor en mededogen. Dat is belangrijk. In mijn werk komen vaak mensen voor die het heel goed bedoelen, maar die daarin vervolgens doorslaan. De grens tussen passie en fanatisme, overtuigingskracht en onvermogen is nu eenmaal heel dun.”

Single Camping is boven alles een satirisch stuk. “De moderne mens moddert feitelijk maar wat aan, maar iedereen doet alsof dat niet zo is. Om niet weg te zakken in de stress en de chaos plakken we overal labels en regels op: op relatievormen, op gender, op seksualiteit. Alles wordt gevoelig, je mag nergens meer een opmerking over maken – laat staan een grap. Soms heb ik het gevoel dat alles in een kramp zit en dan krijg ik zin om heel politiek incorrect te worden en dingen om te draaien. Ik wil juist laten zien dat we allemaal worstelen met onszelf, met de liefde en het leven. Laten we onszelf alsjeblieft niet té serieus nemen.”

Gedumpt

Actrice Tjitske Reidinga speelt de rol van verlaten vrouw Francesca. Zij is niet alleen woedend op haar ex, maar op alle mannen. ‘Dat ze gedumpt is heeft ze nog geen plek kunnen geven. Ze heeft ze zich op het vloggen gestort en legt iedere stap die ze zet vast met haar telefoon. Deze vrouw ligt echt mijlenver van mijzelf af, en dat maakt het zo ontzettend leuk om haar te spelen. Ik ben dan wel gescheiden, maar ik ben nog nooit single geweest. Ik doe zelf ook helemaal niks op sociale media, daar ben ik veel te ouderwets voor.’ Zelfspot en zelfrelativering is voor Reidinga heel belangrijk, zegt ze. “En daar ontbreekt het bij Francesca volledig aan. Toch begrijp ik haar wel, ze probeert vorm te geven aan haar frustraties. Een scheiding is natuurlijk ook heel pijnlijk.”

Groots en heftig

In Single Camping raakt iedereen in vervoering van Menno, gespeeld door Peter Blok, in real life Reidinga’s ‘verkering’. “Hij ontpopt zich in de loop van de voorstelling tot een soort #metoo verslinder. Na zich jarenlang te hebben ingehouden, krijgt hij op die single camping al die vrouwen over zich heen. Geen wonder dat er dan iets knapt. We moesten tijdens de lezing allemaal vreselijk om Peter lachen, hij is zo’n heer en dat staat haaks op hoe zijn personage Menno zich gaat gedragen.”

Reidinga verheugt zich enorm op het spelen met hem en de rest van de cast. “Alles in deze voorstelling is groots en heftig en af en toe is het ook heel grof. We leven in een heel conservatieve tijd, maar in dit stuk wordt alles gewoon gezegd. Heel goed, het kan mij niet wild genoeg zijn.”

 

Inschrijven nieuwsbrief

Dankzij onze nieuwsbrief ben jij twee keer per maand als eerste op de hoogte van nieuwe voorstellingen, exclusieve video’s en mooie kortingsacties. Schrijf je snel in!
Onze bezoekers beoordelen ons met een
/5
accepteer marketingcookies
om de video te kunnen bekijken.