'Als ik een orkest hoor spelen, krijg ik kippenvel’

Vanaf 10 oktober speelt Angela Schijf met Kleine nachtmuziek door het hele land. Dit is de tweede familievoorstelling die ze maakt met een live orkest bestaande uit jonge musici. Nogal iets anders dan de stoere agente Eva van Dongen in Flikken Maastricht of de high class escort in Meisje van Plezier. In de voorstelling Kleine nachtmuziek speelt ze een meisje dat alles kan, ‘met een uniek setje hersenen’, maar nergens écht gelukkig van wordt. Angela hoopt dat ze iedereen van 6 jaar tot 106 jaar de schoonheid, humor en genialiteit van Mozart kan laten ervaren.

Waar komt die drang vandaan om klassieke muziek zo ‘aan de man’ te brengen?
“Pure liefde! Ik ben enorm gegrepen door klassieke muziek. Elke keer als ik een orkest hoor en zie spelen, krijg ik kippenvel. Dat die mensen samen zó iets moois voort kunnen brengen! Soms romantisch en klein, dan weer met groot geweld en heel bombastisch. Ik maakte het voor het eerst mee toen ik als actrice werd gevraagd om Het Zwanenmeer van Tsjaikovski te ‘vertellen’ terwijl Het Balletorkest speelde. Ik denk dat daar de vonk oversloeg. Ik werd een beetje verliefd op deze kunstvorm. Ook omdat het zo ver van mijn bed is, waarschijnlijk. Ik kan nog geen noot lezen. Jammer genoeg.”

Wat houdt je tegen om het te leren?
“Och, de tijd. Ik heb het druk met mijn televisiewerk. Flikken Maastricht loopt al 14 seizoenen, er komt een tweede seizoen van Meisje van Plezier. En ik heb mijn gezin met drie opgroeiende dochters. Twee daarvan spelen overigens wel muziek. Zus is 7 en zit op piano- en vioolles. Mensje van 13 is een muzikaal talent. Ze speelt Bach en Chopin en studeert minstens een uur per dag aan haar piano. Heerlijk vind ik dat, als zij stukken speelt en ik in de keuken sta of zo. Live muziek geeft letterlijk extra vibes.”

In jullie voorstellingen wordt de muziek ook live gespeeld.
“Ja, en dat is precies wat er speciaal aan is. Bij ons spelen acht jong professionele musici Mozart voor je neus. Je hoort èn ziet èn voelt!”

Je speelt niet alleen in Kleine nachtmuziek, je produceert en regisseert de voorstelling ook. In 2017 richtte je Klassiek to go op. Daarmee maakte je als eerste de voorstelling 4 Jaargetijden met Angela Schijf, die 2 seizoenen erg succesvol in de Nederlandse theaters stond. Nu volgt dus Kleine nachtmuziek.
“Samen met Joris Nassenstein heb ik Klassiek to go in het leven geroepen. Het is een initiatief wat volledig draait op het feit dat wij het ongelooflijk belangrijk vinden dat klassieke muziek op een toegankelijke manier bij jonge kinderen komt. Ik denk dat we wel iets maken waar behoefte aan is, met name door de manier waarop we het doen. De musici spelen alles uit het hoofd en zijn echt deel van de scènes. We brengen een spannend verhaal, waar de mooiste muziek van Mozart doorheen gevlochten wordt. Het gaat over een meisje dat alles kan, maar nergens écht gelukkig van wordt.”

Is het ook leuk voor volwassenen?
“O ja! Sowieso de muziek hè, mensen zullen niet alleen Eine Kleine Nachtmusik horen, maar veel meer uit Mozarts oeuvre. En hoewel we zeker niet het leven van deze grote componist willen naspelen, je zult dingen herkennen uit zijn biografie. En het is grappig. Met grote mensen grapjes ook.”

En hierna?
“In onze eerste voorstelling stond de muziek van Vivaldi centraal, nu Mozart. Er zijn nog heel veel grote componisten te gaan. Ik zou Klassiek to go heel graag uitbouwen tot een vaste waarde in het theaterlandschap, omdat ik ervan overtuigd ben dat het zo veel kinderen én hun ouders gelukkig kan maken. Weet je wat het is? Deze mannen hebben al meer dan 200 jaar dikke hits hè?! Dan moet je wel iets goed gemaakt hebben.”

Inschrijven nieuwsbrief

Dankzij onze nieuwsbrief ben jij twee keer per maand als eerste op de hoogte van nieuwe voorstellingen, exclusieve video’s en mooie kortingsacties. Schrijf je snel in!
Onze bezoekers beoordelen ons met een
/5
accepteer marketingcookies
om de video te kunnen bekijken.