‘Humor, diversiteit, vette muziek en een flinke dosis liefde’

Van het witte doek naar het theater. Verliefd op Ibiza kennen we als een van de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilms aller tijden, maar in 2020 is de gelijknamige musical te zien in de theaters. Een vervolg op de film, met nieuwe personages en meer diversiteit, humor en muziek.

Verliefd op Ibiza vertelt het verhaal van de familie rondom het vergeten popicoon Lex. Iedereen wordt tijdens een zomer op Ibiza hopeloos verliefd. Op nieuwe gezichten, op oude bekenden, op nieuwe kansen, op waanideeën en op het zonnige Spaanse eiland zelf. De feelgoodmusical wordt geregisseerd door Joep Onderdelinden (Zaai, Expeditie Eiland) en de hoofdrollen zijn weggelegd voor o.a. Guido Spek (GTST, Into The Woods), Johnny Kraaijkamp Jr. (The Addams Family, The Producers) en Mylene d’Anjou (The Addams Family, Komt een man bij de dokter).

Joep, je was als regisseur al betrokken bij meerdere voorstellingen van REP, maar dit is de eerste die je alleen regisseert. Wat maakt dat je viel voor Verliefd op Ibiza? Joep: ,,Toen Rick (Engelkes -red.) me vroeg, heb ik meteen gezegd: ‘Ik wil het doen, maar dan wil ik het wel anders doen dan de film’. Dat wilde Rick ook, en zo hebben we samen met Lucas de Waard (scriptschrijver) en Rutger de Bekker (componist) zitten brainen om er iets nieuws van te maken.”

Wat is er anders aan de musical dan aan de film?
Joep: ,,De vorm is natuurlijk anders en wij hebben muziek. Ik wilde een soort Modern Family - die serie waarin de personages zich tot de kijker richten - maken. Dus onze personages keren zich af en toe letterlijk naar het publiek en geven dan informatie die ze niet van elkaar horen of weten. Verliefd op Ibiza is een echte feelgoodfilm, maar wel heel eenkleurig: blank en hetero. In deze tijd van alle kleuren wilde ik liever een regenboogfamilie maken, met bijvoorbeeld ook een transgender en letterlijk wat andere kleuren. We hebben er ook letterlijk één grote familie van gemaakt. Bovendien ben ik er trots op dat wij echt de enige helemaal nieuw gemaakte musical van dit seizoen zijn.”
Guido: ,,Ik vind het heel leuk dat wij weer iets anders neerzetten dan de film, met meer diversiteit en vette muziek. Een nieuw verhaal met een aantal personages die we al kennen. Het is in deze tijd best lastig om nieuwe dingen aan de man te brengen, dus daar ben ik trots op.”

Zijn er bewust geen acteurs uit de film gecast?
Joep: ,,Niet bewust. Rick wilde zelf niet opnieuw de rol van Lex - die hij in de film uit 2013 was - spelen, dus Lex wordt nu vertolkt door Chris Tates. Grappig genoeg hebben we heel lang gecast, omdat het script steeds veranderde. Ik heb voornamelijk gelet op dat het leuke mensen zijn, want ik wil gewoon werken met acteurs bij wie ik een goed gevoel heb. Ik wilde ook mensen uit verschillende hoeken: tv, komedie, cabaret... En mensen die een bepaalde eigenheid hebben en natuurlijk goed kunnen acteren.”

Kunnen jullie kort vertellen wie jullie spelen?
Guido: ,,Kevin is een voetballer en vlogger. Hij heeft een relatie met Elza en gaat samen met haar naar Ibiza om een groot feest te geven, omdat er geruchten gaan dat het niet zo goed gaat in hun huwelijk. Ik kan niet al te veel verklappen, maar laten we zeggen dat Kevin het type ‘stille wateren, diepe gronden’ is.”
Johnny: ,,Ik speel Karla, die op latere leeftijd een vrouw is geworden. Ik vind het een interessante rol, omdat het heel actueel is en wij mensen een transgender niet altijd goed kunnen plaatsen. Het is natuurlijk geen documentaire over een transgender, maar je ziet wel iemand met bagage, haar worsteling komt naar voren. Ik kijk niet zozeer naar anderen om me te laten inspireren voor deze rol; ik trek gewoon een stekkertje eruit en stop er weer een ander stekkertje in.”
Mylene: ,,Ik ben een vrouw van middelbare leeftijd, de beste vriendin van Karla, en ik word een beetje per ongeluk verliefd op een jonge jongen. Wat ik leuk vind, is dat Irma niet wordt neergezet als een soort cougar, maar dat ze er juist van schrikt dat die verliefdheid haar overkomt. Ze denkt dat ze er geen gevolg aan kan geven, want in haar hoofd kan en mag het allemaal niet.”

Het is een musical. Wat kunnen we van de muziek verwachten?
Joep: ,,Als je het vergelijkt met andere musicals is de diversiteit opvallend. Er zit bijvoorbeeld een Fred Astaire-nummer in, maar ook weer een popnummer. We hebben drie tekstschrijvers ingeschakeld voor de liedteksten. Theo Nijland (winnaar Poelifinario beste cabaretprogramma 2018/19), Leonie van der Klein, die ook schrijft voor Marco Borsato, en Tjeerd Gerritsen, die meer uit de ‘jonge makers hoek’ van het toneel komt. We kiezen voor kwaliteit in de teksten en niet standaard muziek, maar ook een eigenheid die past bij de personages.”
Mylene: ,,Ik vind het bijna meer kleinkunst dan musical. Zo hebben we een lied waarin ruzie wordt gemaakt, dus een combinatie van zang en spel in plaats van een scène en dan pas een lied.”

Volgens Chris Tates zit er meer diepgang in de musical dan in de film. Klopt dat?
Guido: ,,Ik denk dat er in de film ook diepgang zit, maar dat wij er wat extra onderwerpen bij pakken.”
Mylene: ,,De film gaat wat mij betreft wel een beetje kort door de bocht. In de musical gaat het ook wel over het seksuele, maar meer over de liefde en je hart volgen. Over je niet hoeven schamen voor wat je voelt.”
Johnny: ,,We blijven dicht bij de werkelijkheid, ook al zijn de personages wel rare mensen. Ik zou het mooi vinden als we er een beetje aan kunnen bijdragen dat transgenders wat meer worden geaccepteerd. Ik zeg niet dat mensen er iets van moeten vinden, als ze het maar niet veroordelen.”
Joep: ,,Ik wil, zonder klef te worden, als regisseur wel heel graag de boodschap overbrengen dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn. Daarom is het thema echte liefde, want dat is oprecht en objectief. Echte liefde oordeelt niet en kent geen grenzen, dat laten wij zien door de diversiteit, het multiculturele, de transgender in het stuk... Vanuit mijn eigen homoseksualiteit weet ik wat het is om toch altijd als ik ergens binnenkom - ook in Nederland - even te scannen of het oké is dat ik ben wie ik ben.”

Wat hebben jullie eigenlijk zelf met Ibiza?
Mylene: ,,Ik ben er nog nooit geweest. Ik zou er best wel eens naartoe willen, maar het is er gewoon nog niet van gekomen.”
Johnny: ,,Ik wel. Ik vind het wel een leuk eiland hoor, maar ik ben niet van dat enorme feestgebeuren.”
Guido: ,,Een vriendin van mij heeft daar een huis, dus ik ben er best vaak geweest. Wat ik leuk vind, is dat je de wereld van de discotheken hebt, maar ook lekker met je gitaar op een strand kan gaan zitten. Dat is voor mij wat vakantie is, de chaos en drukte, maar ook de rust.”
Joep: ,,Ik ga eigenlijk al jaren met dezelfde vriend naar Ibiza. Iedereen denkt altijd: ‘We gaan daar feesten!’. Maar je kunt er zo veel kanten op en er hoeft niks. Het ultieme ‘Ibiza gevoel’ is in mijn ogen: een avond uitgaan en dat je dan ineens met een hele groep mensen die je niet kent - en daarna ook nooit meer ziet - een topavond hebt!”

Wie hopen jullie straks in het theater te zien?
Joep: ,,Iedereen van 16 tot 106 jaar, mannen en vrouwen, homo en hetero. Ik denk echt dat de doelgroep heel breed is, want de voorstelling heeft een bepaalde snelheid, humor en lekkere muziek. Het is geen standaard musical, dus daar kunnen we mee verrassen.”
Guido: ,,Ik zou het leuk vinden als er mensen komen die niet zo vaak naar het theater gaan. Mensen die al naar musicals gaan, krijgen alles waar ze op hopen. Maar door de onderwerpen, de muziek en het eiland bereiken we misschien nieuwe mensen die wel benieuwd zijn wat we ervan maken.”
Mylene: ,,Er zit voor iedereen wat in. De voorstelling staat zeker op zichzelf, maar ik denk dat als je de film hebt gezien de musical zeker geen deceptie is. Je krijgt er nu ook nog humor en muziek bij. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je geen leuke avond hebt als je naar zo’n komische en vrolijke voorstelling gaat.”
Johnny: ,,Mannen die tegen hun zin in meegaan met hun vrouw zouden wel eens een heel leuke avond kunnen hebben! Je kijkt door een sleutelgat mee met een familie en daarbij worden allerlei thema’s aangesneden. Goede dialogen, veel variatie en het swingt!”

Inschrijven nieuwsbrief

Dankzij onze nieuwsbrief ben jij twee keer per maand als eerste op de hoogte van nieuwe voorstellingen, exclusieve video’s en mooie kortingsacties. Schrijf je snel in!
Onze bezoekers beoordelen ons met een
/5
accepteer marketingcookies
om de video te kunnen bekijken.