Humor en verdriet gaan hand in hand

Topacteurs Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman vertellen waarom zij Genoeg nu over jou! elke keer weer met ontzettend veel plezier spelen.

Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman spelen samen in de bitterzoete komedie Genoeg nu over jou!, waarmee actrice Ingeborg Elzevier haar zestigjarig jubileum viert. In de voorstelling staat de moeder-dochter relatie centraal. De typische situaties en sluimerende emoties die zich af kunnen spelen binnen een gezin zijn even grappig als grimmig en erg herkenbaar.

Ingeborg Elzevier: “De kracht van het stuk is, denk ik, dat verdriet en humor hand in hand gaan. En het is heel herkenbaar. Natuurlijk niet op één op één, maar je herkent een gevoel.” Annick Boer vult aan: “Ik denk dat elke moeder en dochter wel situaties herkennen. Dat het in een gezin altijd binnen vijf minuten oorlog kan zijn, juist omdat je elkaar zo goed kent, bijvoorbeeld. Je trapt toch steeds in diezelfde valkuilen. Of dat je veel meer op elkaar lijkt dan je eigenlijk denkt. Dat is in dit stuk ook. Uiteindelijk lijken die moeder en die dochter op elkaar.”

Tragedie met humor
In Genoeg nu over jou! bezoekt de dochter haar ouders op de verjaardag van haar overleden echtgenoot, Vader en dochter lijken machteloos tegen de grillen en scherpe tong van de dominante moeder, maar wat schuilt hier werkelijk achter? Komen irritaties en leugens niet voort uit eenzaamheid? Komen pogingen om elkaar te raken niet voort uit jaloezie?

Ingeborg Elzevier: “Ik vind dat het eigenlijk geen komedie is, meer een tragedie met humor. De moeder heeft een probleem met de vader en de moeder heeft een probleem met de dochter, maar eigenlijk komt dat omdat ze zich geïsoleerd voelt door de vader. Ze is jaloers op de sterke band die hij met zijn dochter heeft, want dat voelt als een gebrek aan belangstelling voor haar. Daardoor wordt ze ook geïrriteerd tegen die dochter.”  Peter Tuinman: “Die vader probeert een beetje het bindmiddel te zijn tussen moeder en dochter, maar dat lukt hem niet altijd. En hij heeft ook niet helemaal door dat hij debet is aan de situatie.”

Werk in uitvoering
Hoewel Ingeborg Elzevier in de rol van de moeder zacht gezegd geen aardige entree maakt in het stuk, blijken er al snel meerdere waarheden te bestaan. Annick Boer: “Je gaat die dominante moeder toch begrijpen en van haar houden. Eerst lijkt zij de boosdoener, maar eigenlijk is dat de vader. Hij heeft haar gewoon te weinig gezien. Ze zijn elkaar ergens kwijtgeraakt en vinden elkaar niet meer. Eigenlijk is dat heel treurig, maar ik denk dat dat ook voor veel vrouwen herkenbaar is. Je moet aandacht blijven geven aan je relatie.” Peter Tuinman vult aan: “Mijn vrouw een ik zeggen wel eens ‘zo nu en dan moet er gewoon een bordje voor de deur staan met “werk in uitvoering’. Dat je gewoon even alleen met elkaar bezig bent, dat is zo belangrijk.”

De tekst van Genoeg nu over jou! werd speciaal voor het drietal geschreven door schrijftalent Magne van den Berg. Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman roemen haar script als één van de sterke punten van de voorstelling. ‘Gelaagd’, ‘prettig om te spelen’ en ‘zeldzaam leuk’, zo sommen ze samen op.  “Je kan voor elke zin een reden bedenken waarom je het zegt”, aldus Annick Boer. “Het is helder, het gaat ergens over en het heeft heel veel humor. Wel takkemoeilijk om te leren ook, want het zijn heel veel korte zinnen en herhalingen.”  

Knoert
Niet alleen Ingeborg Elzevier heeft dit jaar een jubileum te vieren, Annick Boer zit toevallig precies 25 jaar in het vak. Wonderlijk genoeg speelden de twee actrices nog nooit samen en ook de wegen van Peter Tuinman kruisten nooit eerder hun pad. Een gelukkig toeval noemen de drie het dat het enorm klikt.

Annick Boer: “Toen ik van de Kleinkunstacademie kwam, heb ik in het oude DeLaMar een voorstelling gezien met Ingeborg. Dat is dus 25 jaar geleden en toen dacht ik al ‘met haar wil ik een keer spelen’. Ingeborg is echt een comédienne, maar ze is ook ontroerend. Dat vind ik één van de leukste dingen in het theater dus daar kijk ik dan wel extra tegenop. Door de jaren heen heb ik geleerd dat je maar zo af en toe met een echte knoert mag spelen. Als je dan zo iemand tegenkomt dan ben je gewoon blij.” Ingeborg Elzevier geeft aan dat ze andersom ook dingen van haar toneeldochter leert: “Jij hebt een soort vrolijkheid en onbevangenheid in je spel die ik hartstikke leuk vind.”

De drie acteurs spelen het stuk naar eigen zeggen met zoveel genoegen dat ze enorm hopen dat er veel mensen komen kijken. “Ze gaan echt verrast worden”, aldus Tuinman. “Dat zit hem heel erg in van die situaties die dieptriest zijn, maar waar je stiekem ook om moet grinniken. Het slaat van het ene uiterste in het andere.” Boer: Het is erg grappig, maar ook zo verdrietig. Er is een mooie balans tussen lichtheid en drama; een beetje lachen door je tranen heen.”

meer info over de voorstelling

Inschrijven nieuwsbrief

Dankzij onze nieuwsbrief ben jij twee keer per maand als eerste op de hoogte van nieuwe voorstellingen, exclusieve video’s en mooie kortingsacties. Schrijf je snel in!
Onze bezoekers beoordelen ons met een
/5