Fiddler on the Roof

Met Thomas Acda

Recensies

'Thomas Acda ontroert als Tevje in nieuwe Fiddler' NRC
'(…) schitterend vormgegeven en komisch gespeeld' de Volkskrant
'Doris Baaten is een uiterst grappige koppelaarster (…)' Het Parool
'Acda geeft Fiddler on the Roof humor' AD
'Fiddler on the Roof dompelt je onder in mooie én angstige dromen en schuwt de actuele werkelijkheid niet' De Telegraaf
'(…) indrukwekkend mooie musical, met puur spel (…)' Trouw
'Een krachtig ensemble. (...) De samenzang staat als een huis' Theaterkrant
‘In de theaterversie van vandaag klinkt (…) het lef van een nieuw visie door.’ Dagblad van het Noorden
‘Nieuwe Fiddler on the Roof maakt de hoge verwachtingen meer dan waar.’ Scènes

Thomas Acda speelt de hoofdrol van Tevye en neemt je op innemende en geestige wijze mee in deze meeslepende musical. Fiddler on the Roof, met If I Were A Rich Man en vele andere beroemde evergreens, gaat over een wereld op de vlucht waarin uiteindelijk de liefde overwint. Een dynamische voorstelling met veel dans en muziek, die entertaint in grootsheid en ontroert in intimiteit. Deze musical toont ons de betekenis van familie in een veranderende wereld waarin wij overeind proberen te blijven met onze tradities.

Thomas Acda over zijn rol: “Fiddler is een voorstelling over een groot thema, gebracht met veel humor en een bepaalde lichtheid. Wanneer het gaat om echt grote dilemma’s en groot verdriet, dan maak je je beste grappen, dan maak je de mooiste liedjes.”

Regisseur Ruut Weissman (o.a. bekend van het met 5 keer 5 sterren bekroonde Hij Gelooft In Mij) maakt een actuele versie van deze musicalklassieker en plaatst deze nadrukkelijk in de tijdgeest van nu.

Wordt mede mogelijk gemaakt door:

BBF And Partners Color Web 500Px

In een wereld op de vlucht, overwint de liefde

Centraal in Fiddler on the Roof staat Tevye (Thomas Acda), een Joodse melkboer die er in het dorpje Anatevka elke dag alles aan moet doen om brood op de plank te krijgen voor het gezin: zijn vrouw Golde en hun vijf dochters. Als Tevye wordt gevraagd om in één woord het fundament onder zijn bestaan te benoemen, hoeft hij niet lang na te denken: ‘traditie’. In Fiddler on the Roof zien we hoe mooi en hoe sterk die tradities kunnen zijn, maar ook hoe tradities in de loop der tijd onder druk kunnen komen te staan. Tevye’s dochters willen niet wachten tot voor hen wordt bepaald met wie ze zullen trouwen – zij kiezen zelf met wie ze hun leven willen delen. En er speelt meer. De wereld om hen heen verandert. Het Joodse gezin wordt gedwongen om alles achter te laten en in een onbekend land een nieuw bestaan op te bouwen. Hoe houdt Tevye zijn familie bij elkaar? Hoe houdt hij zich staande als de hele wereld om hem heen wankelt? Wanneer hij en de andere dorpelingen van Anatevka de wereld in trekken, dan geloven ze: we zijn verjaagd, maar zeker niet verslagen. Hun onderlinge verbondenheid en de tradities die ze koesteren, geven hen kracht en hoop.

Fiddler on the Roof is meer dan vijftig jaar oud en vertelt een verhaal dat nóg een halve eeuw verder teruggaat in de tijd. Toch is deze musical over de hele wereld onverminderd populair door het verhaal dat universeel herkend wordt: het verhaal van liefde tegen de klippen op, van vrijheid en onderdrukking, van een veilige plek en gedwongen vertrek. Een onderwerp dat vandaag de dag nog steeds actueel is.