Te Verder

Journalistiek theater

Programmamakers Paul van Liempt, Rob Muntz en Paul Jan van de Wint slaan de handen ineen en maken samen een unieke serie theatertalkshows exclusief in het DeLaMar Theater. De wetenschap is het uitgangspunt in deze talkshow waarbij Van Liempt en Van de Wint elke avond drie gasten interviewen. De eerste gast is altijd een wetenschapper die een stelling poneert. De tweede en derde gast reageren vanuit verschillende invalshoeken. Rob Muntz zorgt tussen de interviews door voor verrassingseffecten. Een vrolijke, leerzame avond, vol ophef, diepgang en vertier.

Do 5 okt: Bestaat de vrije wil?

Deze avond bijt hoogleraar cognitieve neurowetenschappen Victor Lamme het spits af. Hij is bekend van de bestseller De vrije wil bestaat niet. Lamme zegt dat we gedreven worden door hebzucht en angst. Politici en economen gaan uit van de rationele homo economicus. Daarmee drukken ze volgens Lamme op de verkeerde knoppen. Er wordt een voortdurend onzekerheidsbombardement uitgevoerd: over pensioenen, over hoelang je mag studeren, over hypotheekrenteaftrek. Daardoor trekken mensen zich terug.

Na Lamme mag Boris van der Ham (voormalig Kamerlid en voorzitter Humanistisch Verbond) proberen de woorden van de hoogleraar te ontkrachten. Als derde en laatste geïnterviewde wordt Tijs van den Brink (De tafel van Tijs, Adieu God, Tijs en de Ramadan) aan de tand gevoeld. De EO-presentator gelooft nadrukkelijk wel in de vrije wil en hecht ook meer waarde aan de politiek. Hij overwoog zelfs de journalistiek vaarwel te zeggen en als politicus verder te gaan.

Do 9 nov: Terrorisme door zonenoverschot?

De invulling van deze avond zal later bekend worden gemaakt.

Wo 6 dec: Vernieuwing in de politiek noodzakelijk?

De invulling van deze avond zal later bekend worden gemaakt.

Over de programmamakers

Rob Muntz en Paul Jan van de Wint maakten school met legendarische televisieprogramma’s voor de VPRO en omroep Llink. Paul van Liempt maakt programma’s en shows voor RTL Z en BNR Nieuwsradio. Hij schrijft boeken, columns en interviews.