Toneelstuk De Smeekbede Fotografie Annemieke Van Der Togt (1)
Indringende voorstelling

Theaterkrant

Toneel

De Smeekbede

Zoektocht naar een Surinaams verleden

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalige meester. Het schip dat met de brief van Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt echter gekaapt. Pas 200 jaar later duikt de brief weer op. De Smeekbede, naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen, volgt het spoor van de in slavernij geboren vrouw Dédé. Ze strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. Ook zien we het verhaal van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren. Wie schrijft de geschiedenis? De Smeekbede is een indrukwekkende voorstelling over macht en onmacht, vooroordelen en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Geregisseerd door Olivier Diepenhorst (De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra) en bewerkt door Maarten van Hinte, winnaar van de Toneelschrijfprijs 2023.

Inleiding op 13 december

Voorafgaand aan de voorstelling op woensdag 13 december is er om 19.30 uur een inleiding in de Dinerfoyer. Er wordt ingegaan op de historische brief uit 1795 die ten grondslag ligt aan deze voorstelling. Een opmerkelijke en unieke brief omdat die is geschreven door een zwarte, vrijgemaakte vrouw aan haar voormalige meester. Daarnaast wordt ingegaan op de inhoudelijke en theatrale keuzes van de makers. Het zal gaan over de muziek, het decor, de dans en het spel waarmee de makers deze geschiedenis belichten vanuit een hedendaags perspectief. De inleiding wordt verzorgd door Dionne Verwey, een van de actrices van De Smeekbede, en is gratis toegankelijk op vertoon van een toegangskaartje voor de voorstelling.

Speeldata en tickets

December 2023

Wo 13 dec 20:30
v.a. € 19,50
Met inleiding
Koop tickets
Do 14 dec 20:30
v.a. € 19,50
Koop tickets

Rolstoelplaats boeken? Neem contact op 
Met meer dan 16 personen? Reserveer hier

Meerdere speeldata
Bekijk
1e rang 2e rang 3e rang
€32,50 €27,50 €19,50

Per boeking worden er €5,00 transactiekosten berekend. Het toesturen van e-tickets is gratis, voor postverzending hanteren wij een tarief van €4,20.

Dit vinden onze bezoekers van deze voorstelling. Voorwaarden publieksreacties

Ursula oktober 2023

Goede voorstelling, regie en acteurs. Alleen het geluid was iets aan de harde kant.

Johan oktober 2023

Was best moeilijke voorstelling. Na enige tijd werd het duidelijk en bracht uiteindelijk veel voldoening., Spel was uitmuntend.

Jan oktober 2023

indrukwekkend en informatief

Cast

Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel, Rohiet Tjon Poen Gie

Creatives

Naar het boek van Lianne Damen

Bewerking

Maarten van Hinte

Muziek

CARISTA

Regie

Olivier Diepenhorst

Decor

Lidwien van Kempen

Kostuums

Sandro Lima

Lichtontwerp

Yuri Schreuders

Fotografie

Piek-ontwerp Wendy Varela

Producent

Kobra Theaterproducties

Zaal Mary Dresselhuys zaal
Duur 2 uur zonder pauze

Optredens in Café DeLaMar

In een gezellige huiskamersfeer kun je genieten van heerlijke drankjes, borrel bites en livemuziek. Onderstaande artiest(en) zijn na deze voorstelling in het café te zien.
Borrelarrangement (1)

Borrelarrangementen

Zowel voor als na de voorstellingen kun je in de mooie foyers van DeLaMar heerlijk borrelen. Heb je in de pauze of na de voorstelling zin in een hapje en drankje, maar sta je liever niet in de rij voor de bar? Reserveer dan van tevoren een borrelarrangement. Onze medewerkers zetten dit graag voor je klaar in één van onze foyers.

Meer informatie
Accepteer marketingcookies

om de video te kunnen bekijken.